2002-12-22. Söndag.

Vi jobbar på julstämningen. Med glitter på masten, fyra ljus tända i adventsstaken, "Mer jul" på cd-spelaren och glögg i muggarna känns det nästan rätt. Tills vi tittar ut. Apelsinträden, palmerna, solen och värmen luras.

På andra sidan floden är det cirkus. "Gran Circo Italiano" har rest alla tälten och på kvällarna glittrar ljus i alla färger. De har med sig sådana djur som länge varit förbjudna på cirkus i Sverige: björnar, tigrar, lejon, giraffer osv. Det blir nog ett tvådagarsevenemang för oss när alla barnbarnen kommer; både cirkus och besöka cirkusens zoo. Ann har fått fribiljetter av en munter italienare.

Sakta lär vi känna Sevilla. Utflykterna blir allt längre. Inte minst försöken att hitta bäddmadrasser har gett en vidgad vy av staden. Bäddmadrasser, det är ett okänt begrepp. Vi har hittat kiss-skydd, för korta men ganska tjocka madrassöverdrag och slutligen -  efter två återlämningar - ett par skumgummimadrasser utan madrassvar som vi klippt till efter salongskojernas form och klätt med underlakan som finurligt nog har gummisnoddar i ändarna. Lakan är dyrt här, kostar ungefär fyra gånger mer än hemma. Tur att vinet är billigt.

Nästa svårighet är att hitta julskinka. Det lär finnas i Gibraltar. Dit kan man ta sig med buss men då får man räkna med en övernattning eftersom bussen omedelbart vänder tillbaka till Sevilla. Möjligen hyr vi bil sedan, om nån besökare vill titta på aporna. Vi får hitta på annat tilltugg till morgontéet. Skinkmackan hör dessutom ihop med svenska morgonbarnprogrammen under jullovet och de får vi också skippa. Bob-och-Mary, våra engelska grannar, har tipsat om en saluhall här i Los Remedios (vårt område i Sevilla) som hade kokt skinka så vi ska kolla om det är något vi möjligen kan ta hem och griljera. Annars får vi nöja oss med inlagd sill, revbensspjäll och andra juldelikatesser som vi aldrig förr brytt oss om att laga till men nu har en märklig längtan efter. Notera dock: vi längtar inte efter snö!

Vi trivs med att cykla omkring på de lummiga smågatorna där människor står i klungor under apelsinträden och pratar med stora gester, Igår var det 21 december, årets kortaste dag. Vi hade dryga 20 grader varmt, kunde hänga tvätt på vår tvättlina över däck  och sitta ute på en bar under citronträdens skugga och ta ett glas vin. Svenske Ulf, som är gift med en spanjorska och bor omväxlande i Malaga och här på sin båt i Sevilla, undrar hur vi står ut. Tydligen har det inte regnat så här mycket i Sevilla på åratal. Vi står ut. Efter två dagars regn är det i allmänhet fyra dagars sol och vi känner oss priviligerade. Bättre än snö.

Som ni kanske läst har vi kokat glögg. Måste påpeka att det i glöggreceptet i förra loggboken saknas en halv flaska portvin. (Hoppas vi inte förstört någons julefrid nu). Efter detta experiment har vi erhållit ett antal påsar "Glöggkryddor" från kära Bossar (Linde och Mårsell) så nu har vi en ny laddning på gång. Den förra gick nämligen åt under luciafirandet. Fast nästan hälften gick åt redan innan. Provsmakning var ju nödvändigt för att få den rätta aromen och så var det ju ett par adventer som skulle firas och så kom ett svenskt sällskap - vänner till Anita och Torbjörn - hit och fick vara försökskaniner. Men det var dryga tre liter kvar när Lussemorgonen vankades. Vi hade haft två seriösa repetitioner med de amerikanska flickorna Becky och Joanna och deras pappa Don. De lärde sig alla att sjunga strålande vackert på svenska, det enda vi inte lyckades med var att förmedla att tomtenissenlåtens "tipp tapp" skulle sjungas ganska tyst. Så Dons bastoner ljöd genom natten. TIPP TAPP. Alltid väckte vi någon. Nästan nioåriga Becky var en förtjusande Lucia. Vi utgjorde för övrigt alla ett förtjusande Lucia-tåg, med engångslakan och engångsborddukar till särkar och  tjockt glitter runt midjorna. Stjärngossarna (the starboys) hade hemgjorda strutar av sjökort  och tärnorna glitter i håret och "stearinljus" tillfixade av små ficklampor med toapapper runt. Man tager vad man haver. Till vår yrvakna publik hade vi med oss glögg (förstås!), pepparkakor och nybakta lussebullar.

Att hitta mandel till glöggen har förresten inte varit helt lätt. I mataffärerna finns imponerande mandelhyllor, typ 20-30 sorter, men nästan alla är saltade. Bonus dock att de osaltade vi till slut hittade även var skållade. Kardemumma är HELT omöjligt att få tag på i Sevilla. Detta är nyttigt för oss, tror vi. Att försöka leva som "vanligt" i främmande land är att skaffa sig utmaningar... Vi varvar det med att ta in allt vi orkar av den spanska kulturen. I fredags kväll var vi på orgelkonsert med musik av Mendelson och Brahms i den maffiga katedralen (världens största - efter Vatikanen och St. Pauls...) Snacka om pipor! Den här typen av gratisevenemang förekommer ofta och vi har fyllt vår kalender med kommande spektakel. Vi går förmodligen på orgelkonsert ikväll också, då är det Corelli och Bach. Önskedrömmen är en uppsättning av Carmen på stadens opera -det var ju här i Sevilla den utspelade sig - men det händer tydligen ytterst sällan. Senast var det Wagners Valkyria och den är lite tung i vår smak, men en av de svenska operasångerskorna har varit här och provat Club Nauticos paella tillsammans med oss. (Bekant till Sagittarius). Vi har en utmärkt restaurang och bar här med bra priser.

Flamenco står förstås fortfarande på agendan, det har vi inte hunnit med ännu. Det får nog anstå till efter jul, eller möjligen när vårt kära besök är här. Barn och barnbarn kommer på onsdag, hurra! Det ska bli kul och här finns en hel del att göra för barnen. Sevillanarna är tokiga i julkrubbor och bygger upp hela små byar med tusentals detaljer. De finns i mindre upplagor i vartenda skyltfönster - och i receptioner, kyrkor och andra större lokaler har kreativiteten sprudlat. En julkrubba ska naturligtvis innehålla tygförsäljare, krukmakare och brunnar med riktigt rinnande vatten...

Vi ser fram emot att få vara "Turister" ett tag tillsammans med familjen. Inget båtmeck på 10 dagar (utom det allmänna underhållet förstås, det tar sin tid, det med). Men fram till onsdag är det dubbelmeck, vi har en och annan pryl att montera och ett helt verktygsförråd att stuva undan så besökarna får plats.

En riktigt GOD JUL på er allihop!

Vi återkommer med en uppdatering innan nyår. En gästskribent har anlitats så det blir något att se fram emot!

 

 

NIKE HYPERVENOM PHELON TF,NIKE INTERNATIONALIST WOMEN CHAUSSURES,NIKE KYRIE 3,NIKELAB AIR ZOOM LWP,NIKE LEBRON 13 NIEDRIG,NIKE LEBRON 14
Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8