Loggbok 23 september - 23 november. Ostia med mellanspel i Sverige.

 

Nu känns det tomt ombord. Våra första vinterbesökare Åse och lilla Hedda som tillbringat en vecka med oss har rest hem och båten ekar av saknad. Det var en härlig varm vecka med mycket joller från 4-månadersbebisen. Med sällskapet fick vi våra första utflykter till Rom och det gav mersmak. Vi blev förtjusta i allt det gamla vackra men också lätt förskräckta över den totala anarkin i trafiken. Barnvagnen baxades fram bland vespor och buckliga bilar.

 

Vårt månadslånga besök i Sverige i oktober börjar redan kännas avlägset. Här i Ostia utanför Rom skiner solen från den vanliga disiga himlen och vi ser många av våra båtgrannar vandra iväg i rask takt med lätta ryggsäckar mot bussen till Rom. Det är en utmärkt utflyktsdag, denna söndag i november. Om det inte är busstrejk - vilket verkar inträffa ett par gånger i veckan. Folkets uppror mot höjningen av pensionsåldern.

 

Det går dock ingen nöd på seglarna om de tvingas stanna hemma i marinan. Här är det fullt schema: Eller vad sägs om detta program:

 

Måndag till lördag 08.30-9.00 Radionät på VHF:en med följande fasta rubriker:

 

Måndagar

08.30 - 10.00 Yoga

10.00 - 12.00 Crafts - hobbygrupp där alla tar med sitt eget material. Det sys, stickas och pysslas.

15.00 - 16.30 Bridge

17.00 - 19.00 Mingelkväll. Alla tar med ett fat med plockmat.

 

Tisdagar

08.30 - 10.00 Yoga

10.00 - 12.00 Konstgrupp där alla tar med sitt eget material. Akvarell, olja osv

13.00 - 15.00 Simning i kommunala badhuset

18.00 - 19.30 Italienska med college-lärare

19.45 - 21.30 Resmålsseminarium (Hittills har vi lyssnat på föredrag om Albanien, Kroatien, Svarta Havet och Nordafrika)

 

Onsdagar

09.00 jämna veckor: Gasolmannen kommer och hämtar flaskor som ska fyllas.

19.30 -> Lekafton på Grand Café: Frågesport, spel mm.

 

 

Torsdagar

08.30 - 10.00 Yoga

13.00 - 14.30 Gratis italienska-kurs med Florinda från hamnkontoret

18.00 - 19.30 Italienska med college-lärare

19.45 - 21.30 Musikgrupp. Alla tar med egna instrument och jammar.

 

Fredagar

Gemensam shopping med hamnens skåpbil (Har inte börjat än)

 

Lördagar

13.00 - 15.00 Simning i kommunala badhuset

 

Söndagar

Ledigt!

 

 

Dessutom tillkommer gemensamma guidade turer i omgivningarna, tillskansade rabatter på marinans barer, möjlighet att se de spännande rugbymatcherna mellan Nya Zeeland och England på lokala pizzerians stor-TV och allt annat som en långseglare inte kan leva utan. Vi har adresslistor, namnlappar, ett eget Gula Sidorna för intressanta affärer i närheten och tretton organisatörer på dussinet. Själva är vi ganska sparsmakade i vårt deltagande men har bra nytta av italienskalektionerna och resmålsföredragen.

 

Ca 60 långseglingsbesättningar övervintrar i Ostia. Engelskspråkiga nationer som Australien, Nya Zeeland, USA och Storbritannien dominerar. Vi är den enda svenska båten med boende, det ligger två andra här men besättningarna har åkt hem tills vidare. Inga andra nordbor, konstigt nog. Prisnivån i marinan är mycket rimlig, vi betalar 1480 euro för 6 månader, inklusive el och vatten och nyttjande av faciliteter (duschar osv).

 

I denna stora grupp verkar det bäddat för intriger, så det blir nog en intressant vinter. Framför allt ser vi dock fram emot att besöka Rom mer, samt delar av Italiens inland. Under de två Rom-besöken med Åse och Hedda hann vi se Colosseum, Forum Romanum, Campo de Fiori, Pantheon, Fontana di Trevi, Vatikanen, Spanska trappan och kejsar Augustus mausoleum, samt mängder av söta krokiga gränder och vackra torg. En annan spännande utflykt gjorde vi till Ostia Antica, utgrävningarna efter Roms gamla hamnstad bara ett par kilometer från vår marina. Staden byggdes för 2500 år sedan, komplett planerad med teater, badanläggningar, vattenförsörjning, brandstation, tempel, politiskt centrum, affärs- och lagerbyggnader, horhus, barer, bostadshus i flera våningar, hamn... Mycket finns kvar, eftersom staden avfolkades för ca 1500 år sedan då befolkningen utplånades av malaria, och byggnaderna täcktes av flygsand. Utgrävningarna, som började på 1800-talet, har frilagt stora delar av staden och det är en imponerande syn, inte minst för en nordbo vars förfäder väl snarast bodde i jordhålor när det begav sig. Vi hann knappt se hälften av det stora området, där 50000 människor levde. Dit ska vi igen!

 

Men mest har det varit båtprojekt sedan vi kom tillbaka från Sverige. Nu har vi nog fått ordning på varmvattenberedaren i alla fall, och kan börja beta av andra saker på listan.

ADIDAS STAN SMITH,NIKE LUNAREPIC LOW FLYKNIT 2,ADIDAS CLIMACOOL,NIKE ZOOM WINFLO 4,SAUCONY SHADOW 6000 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX 2017
NIKE FLYKNIT CHUKKA,NIKE FREE FLYKNIT NSW,NIKE FREE FLYKNIT MERCURIAL CHAUSSURES,NIKE FREE FLYKNIT NSW,Nike Free Flyknit NSW,NIKE FREE OG 14 BR MEN