2001-08-06 -- 2001-08-24
Vi flyttar in. Det är massor kvar att göra men varvsägaren tar semester. Hans kollega hugger i så gott det går. Jobbet börjar pocka på och vi måste hem till Ljusterö med Olivia. Bråda dagar.

2001-08-25
Hurra, vi seglar! En kortis till Mollösund. Det är sen eftermiddag när vi väl kommer iväg. Under hela dagen har vi fyllt på bryggan med kvarstående grejer från varvet och ett tag såg det helt omöjligt ut - att det skulle få plats i båten!? Men väl nerstuvat har allt försvunnit i fack och prång.  Det blåser nästan ingenting så vi går mest för motor, förbi söta västkustösamhällen som glänser i  den låga solen. Det är inte fullt i hamnen, vi lägger oss långsides vid kajen.  Senare på kvällen kommer Overseas nummer 1 och lägger sig långsides. Det är nog ganska ovanligt med två sådana båtar i samma hamn. Vi har ju hört talas om deras kackerlacksbekymmer och tänker att det här var ju en bra start på långseglingen. Nu har vi chans att redan från början få rätt atmosfär ombord!

2001-08-27--28
Kulingsegling med mål Grenå. När salongsbordet lossnar och vatten läcker in i salongen väljer vi att falla av och kommer till Helsingör klockan 4 på morgonen. Olivia seglar fantastiskt, men det blir mycket att laga. Efter några få timmars sömn ger vi oss ut i Helsingör och handlar. Vi fyndar ordentligt. Fina burkar från Irma passar perfekt i pentryskåpen. (Dom köper Ann medan Mats och Tommy tar en välförtjänt öl på torget) Vi hittar en affär som säljer allehanda båtprylar, bl a beslag till bordet och livselar till våra seglarställ. Bordet sätter Mats fast ordentligt med vinkeljärn medan Ann lagar marinerade lammracks från slakteriet.

2001-08-29
Mats och Tommy seglar vidare själva medan Ann åker till jobbet. Mitt i Öresund lägger motorn av. Efter några telefonsamtal till verkstäder slutar det med att en livräddningskryssare bogserar in Olivia till Råå. Där väntar ett magnifikt mottagande av den lokala motorfirman, Marin & Motor på Råå AB, som lagar motorn. Häftigt, fastän de är Volvo-verkstad så står de och väntar på kajen och visar största servicemässighet. Det visar sig att det var backslaget som skurit. Yanmar ställer upp och skickar delar och de som inte riktigt passar fixar motorfirman till. Vi blir kvar i Råå ett tag i väntan på att allt ska bli klart. Tre dagar tar det. Ann ansluter efter en dag och vi blir stammisar på restaurangen tvärs över hamnen. .Frukosthaket vid verkstan inte att förglömma. Längre in i hamnen ligger Ariel IV, just hemkommen och vars jordenruntresa vi följt på nätet. Hon är väl utrustad, med en avundsvärd båge i aktern med fästen för fiskedon mm. Mats får idéer... Vi beundrar också, genom fönstret, den lilla segelbåten Golden Lady på Råå Museum. Med sin kapten Curt Björklund har hon seglat jorden runt tre och ett halvt varv. Snart är det vår tur.

2001-09-02
Hurra, vi seglar igen! Till Simrishamn. Mest motor här med, men en höjdpunkt är att segla under Öresundsbron och en annan är förstås att gå igenom Falsterbokanalen där Mats upplevt sin barndoms somrar . Trötta och hungriga efter ankomsten kan vi konstatera att fiskrestaurangen i Simrishamn har sett bättre dagar...

2001-09-03--08
Hemsegling utan större bekymmer. Tommy mönstrar av i Simrishamn och vi sätter segel utanför hamnen. Det går inte att rulla ut focken, linan fastnar - och lossnar vid inrullning. Vi seglar med storen och kutterfocken upp till Kristianopel. Där stannar vi flera dagar, blir bjudna på smarriga luncher och middagar av världens bästa hamnvakt Sven-Erik. Här pustar vi ut. Tvättar. Laga rullfocksrullen. Blir förälskade i en övergiven kattunge som Sven-Erik hotar att både skjuta och dränka när turisterna försvunnit och som placerar sig på Mats bröstkorg en kväll i sittbrunnen med Cornelis 5cd-box i spelaren. När vi märker att kissen är väl född och älskad (i hemlighet) av Sven-Erik får hon stanna på sin födelseort. Nästa stopp är Västervik hos Mats mamma där vi får bada - i badkar! Vi som är hängivna söndagsbadare har fått avstå från denna njutning sedan vi skaffade hus med enbart dusch och i båten har vi ett givet projekt - att fixa badkar i sittbrunnen. Mats har idéer.... Knallar hem via "farliga hålet" i Herrhamraleden. Ann tyckte det var lite läskigt att gippa mitt i hålet. Mats säger att det bara är för att båten är större än vi är vana vid... Anlöper Ljusterö en dag tidigt, det skulle bli kuling så vi skyndade oss i hamn. Lite pirrigt med tanke på att vi inte hade sjökort för sista biten hem. Strategin var att följa de stora båtarnas led som är väl prickad och bojad. Nema problema! Sista utmaningen i denna hemsegling är grunda passagen i Marumsfjärden. Vi ringer grannen Sune som kommer ut med grannen Erik i Bustern och lotsar oss hem. Helt klart värt en öl!


 

NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR PRESTO ULTRA FLYKNIT,NIKE AIR ZOOM ALL OUT,NIKE BLAZER MID MEN,NIKE CLASSIC CORTEZ MEN,NIKE CHUCK POSITE