Nyhetsbrev nummer 128

 

26 mars 2005. Lördag, påskdagen. Chioggia, Italien. 13 grader varmt, halvmulet.

Glad påsk på er allihopa! Tack för tillrop i gästboken, det blir vi alltid lyckliga av! Det är lite som att fiska, först kommer ingenting och ingenting och sedan ett helt stim. Kul.

Vi har haft besök i två omgångar. Jättekul! Först kom vännen Bosse på blixtvisit. Vi hann med en dag i Venedig och en i Chioggia, ett superkoncentrat av vår vinter här. Det roliga med att ha besökare (förutom att det är så himla trevligt att få träffas igen) är att vi får se tillvaron med nya ögon och dessutom försöka passa på att göra något nytt. Med Bosse fick vi t ex uppleva en av Chioggias mer geniala affärsidéer, "pizzafabriken". Ja, vad ska man annars kalla det - en liten lokal på en återvändsgata där de gjorde EN slags pizza; med tomatsås och ost. Tydligen var den värd att köa för, det var massor av folk där och de köpte pizza per kilo. Efter närmare en timme var det vår tur, vi köpte för 10€, drygt ett kilo (räckte i tre dar...). Lite länge att vänta på pizza kanske, men det var fascinerande att titta på hur de gjorde. Em kille stod vid vedugnen och lassade in enorma gjutgärnsformar med pizza. Han fick plats med tre i taget.. Några andra lagade tomatsås och rev ost. En jätteskål mozzarella per pizza, plus en försvarlig mängd parmesan som lades på på sluttampen. Tjejen vid kassan vägde, klippte upp (!), och paketerade pizzan på enorma pappbrickor. De flesta köpte ett par-tre kilo. Förmodligen var det fotboll på TV. Det är det jämt.

Bosse och Ann hade en behaglig dag i Venedig med lunch på trevliga Zucca, utsiktfluktning från klocktornet på Piazza San Marco och en och annan båttur mellan promenaderna. Ett kyrkobesök hann vi med också, i Frari, mastodontbyggnad med mycket konst. I Chioggia fick han hälsa på närbutikshandlaren Roberto, som han köpte ett halvt kilo utmärkt "prosciutto crudo" av, brödförsäljarna Brunella och Giulia och några andra av våra favoriter bland köpmännen i stan. Resväskan som varit fylld med knäckebröd och inläggningssill (med mera!) till oss åkte hem pånyttfylld med korvar, vin och parmesanost. Det blev några härliga långpromenader i Chioggia och Sottomarina också. Tack Bosse för roligt sällskap!

Sedan hade vi några "normala" dagar med båtjobb, tvätt och strosande i Chioggia innan Anns mamma Vivi kom på besök. Hon hade tajmat resan så hon skulle kunna uppleva vår kilometerlånga torsdagsmarknad på huvudgatan. Vi (läs Ann och Vivi, Mats fortsätter att undvika detta shoppingeldorado av någon outgrundlig anledning ;-) ) besökte vartenda stånd och kom hem med ett och annat fynd. Tack Mamma - perfekta ledsagaren som Ann saknat vareviga marknadsdag! Vivi fick pussar av Roberto och hann nog bli ett ganska bekant ansikte i Chioggia under sin vecka här (de frågar efter dig nu, allihopa!!) Vi gjorde också en dagsutflykt till Venedig och en till Padova, två väldigt olika städer. Venedig var proppfullt av turister men det var en underbart varm fredag och vi kunde sitta ute i skortärmarna och äta lunch! Padova bjöd på mulet väder men där finns en härlig grönsaksmarknad där vi - kors i taket o dra oss baklänges - hittade färsk dill! Vilket raskt gör Padova till Italiens mest civiliserade stad ;-) Efter en utmärkt lunch på Pe Pen besökte vi S Antonio-kyrkan, megamastondontbyggnad med megamycket konst från 1200-talet till modern tid. Den gav djupt intryck även på Ann som egentligen är lite "utkyrkad" vid det här laget.  En av våra favoritstäder.

Fast mest favorit i Italien är ändå Chioggia. Tänk att vi hade turen att övervintra här. Vi har så många bekanta ansikten omkring oss. Idag var det - äntligen - fest i närbutiken. Robertos efterlängtade sonson Matteo föddes igårkväll och den stolte farfadern bjöd på skinkmackor och busgrogg. Alla var där!

 

 

 

Arkiverade nyheter.

Uppdaterad: 2006-06-04 .

NIKE FLYKNIT CHUKKA,NIKE FREE FLYKNIT NSW,NIKE FREE FLYKNIT MERCURIAL CHAUSSURES,NIKE FREE FLYKNIT NSW,Nike Free Flyknit NSW,NIKE FREE OG 14 BR MEN