Nyhetsbrev nummer 124

26 januari 2005. Onsdag. Chioggia, Italien. 5 grader varmt, mulet.

Av alla de vätskor vi behöver för att göra livet trevligt ombord är vinet det mest lättillgängliga. Mer problematiskt kan det vara med vatten, gasol, diesel och lysfotogen.

Vatten: Sommartid tillverkar vi eget färskvatten av havsvattnet. Nät vi ligger i marina, som nu under vintern, är det inte att tänka på. Vattnet i hamnen är för smutsigt och förstör filtren i vattenmakaren på sikt, så vi får förlita oss till marinans färskvatten. Här i Chioggia stängdes färskvattnet på pontonerna av för ca en månad sedan pga frysrisken. Vi försökte prata med dem om att få flytta till den del av bryggan där vattnet fortfarande skulle vara påslaget men det var för jobbigt för dem att låta båtarna som ligger där (utan att användas på hela vintern) byta plats med oss. De föreslog att vi skulle kasta loss våra noggrant utlagda vinterförtöjningar och segla över till den bryggan för att fylla vatten varje gång det behövs. Efter mycket tjat fick vi lära oss hur vi själva kan sätta på vattnet och fylla från vår egen förtöjningsplats. Det var också enligt marinapersonalen mycket jobbigt och omständligt! Det handlar om att stänga alla kranar längs bryggan, sätta på vattnet och sedan efter fyllning stänga vattnet och öppna alla kranar igen. Det tar två minuter extra. Vi tycker i alla fall att det är mindre jobbigt än att flytta båten var fjärde dag! Är vi riktigt sparsamma, sommartid, räcker vattnet i tankarna ombord upp till två veckor. Vintertid ser användningen annorlunda ut, vi kör tvättmaskinen oftare, kopplar om toan till färskvatten mm.

Gasol: Vi lagar mat på gasolspis. Hittills har det varit relativt lätt att fylla våra svenska gasoltuber, trots att det är förbjudet i EU. Vi har kunnat lämna in dem utan problem i Portugal, Ceuta, Elba och Kroatien. I Ostia var det så bekvämt att gasolmannen kom till bryggan ett par gånger i månaden och hämtade in flaskor från de 100 cruisingbåtarna. I Sevilla var det lite svårare, en vän hjälpte till med vinmuta. Här i Chioggia har det visat sig nästan omöjligt. En av killarna som jobbar här på båtklubben - vi ska inte avslöja hans namn för han är säker på att han kommer att hamna i fängelse - har varit bussig och kört runt Mats och Bill till olika distributörer som tidigare har kunna fylla gas. Han brukar parkera en bit ifrån så bilen inte ska synas i säkerhetskamerorna. Dryga böter och indraget näringstillstånd hotar distributörer som bryter mot lagen.  En och annan har trots detta varit villig att hjälpa till men det har stupat på att vi inte haft en passande adapter. . Vi hade en annan lösning -  att själva halvfylla vår flaska genom att hälla över från en flaska CampingGaz men det är vanskligt, dyrt och ca 15% går till spillo. Så Mats tillverkade en adapter och det blev ännu en utflykt med "hemlige mannen" till den villigaste distributören. Adaptern fungerade inte! Men distributören trollade fram en som inte läckte och nu har vi två fulla tuber, vilket innebär att vi klarar oss tre månader till.

Diesel: Vi passar på att fylla ett par dunkar ibland om vi har tillgång till bil. Värmaren drar en hel del, vi har redan förbrukat ca 50 liter i vinter trots att vi kompletterar med elvärmaren. Trots att elen är dyr här blir det billigare än att köra dieselvärmaren enbart!

Lysfotogen. Först i Kroatien fick vi tag i fotogen som fungerade i vår tjusiga danska lampa. Lampan, en Stelton,  har visat sig rätt oduglig för övrigt, mer design än funktion om man säger! Rekommenderas ej.

Igår var en bra dag, vi fyllde gasol, vatten och diesel! (Lysfotogenet kan vi strunta i eftersom glaset till den danska lampan har spruckit.) Vi hyrde en bil med Bill & Linda och uträttade praktiska saker. Besökte datorbutiker, slangkopplingsverkstäder, enorma shoppingcenter mm. Vi hade förberett en picnic med hemlagad paté mm och såg fram emot att stanna längs någon landsväg och sitta under ett träd. Men det var blåsigt och svinkallt så vi intog lunchen i bilen på parkeringsplatsen utanför jättevaruhuset Carrefour. Mycket pittoreskt, det fanns till och med ett litet träd. Sedan gick vi in och köpte vin. Nu är alla tankar fulla.

Arkiverade nyheter.

Uppdaterad: 2006-06-04 .

Nike Air Max 90 Fireflies,NIKE AIR MAX 90 MID,NIKE AIR MAX 95,NIKE AIR MAX 95 CHAUSSURES,NIKE AIR MAX MOTION LW,NIKE AIR MAX TAILWIND 8
NIKE ROSHE RUN FLORAL SWOOSH,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT SHOES,NIKE ROSHE ZWEI,Nike Tanjun,NIKE ZOOM ASCENTION MEN,NIKE ZOOM KD 9