Nyheter

 

29 november. Måndag. Chioggia, Italien. 9 grader varmt, dimma.

En glad 1:a advent har passerat.

Vi firade dagen med att göra iordning adventsstaken med mossan vi fick med oss från Berit och Dag (tack!). Adventsstjärnan sitter på sin plats. Och så värmde vi på och distribuerade merparten av de 15 liter glögg vi kokat i veckan.

Alla som kommer inpromenerande på båtklubben går förbi vår båt och många brukar stanna och studera alla detaljer. En del blir jätteglada när vi visar oss och pratar med dem, andra lätt förskräckta, generade, eftersom de inte förstått att vi bor ombord. Så vi bestämde oss för att bjuda alla som vill på ett glas glögg denna eftermiddag, på bryggan utanför Olivia.

Årets recept (ger ca 15 liter)

11 liter rödvin
140 cl konjak
70 cl  rom
75 cl portvin
60 cl manzanilla (sherry)
en skvätt marsalavin
2 paket glöggkryddor
400 gram russin
6 hackade fikon
10 extra kryddnejikor
extra kardemumma
ca 1,5 kg socker varav hälften bränt

(totalkostnad i Italien ca 300 SEK. Till detta kommer russin, mandel osv. till serveringen. Det märkligaste är att en liten påse russin kostar mer än 2 liter vin...)

Vad tyckte italienarna? Jotack, responsen var omedelbar, genuint nyfiken och tacksam. Somliga vågade inte komma fram, andra återkom för ytterligare ett glas. De ca 60 italienska seglare som vågade sig hit stannade länge för att prata och fråga. När de hörde att vi tänker stanna hela vintern började visitkorten komma fram: "Ring oss - vi bor i (Verona, Padova eller annan lämplig ort) och vill gärna visa er vår fina stad!" Ett par kom tillbaka med en flaska rödvin och en flaska skumpa med orden "tack för att vi fick vara med om er svenska tradition - vi återgäldar med en italiensk!".  Här trivs vi.

Vi fortsatte sedan kvällen i svensk tradition. Biff med lök.

Övrigt denna vecka:

Vi har varit i Venedig och pratat med båtklubben vid S.Elena som lovat oss platser till första december, när deras nya flytbryggor skulle vara klara. Arbetet var inte ens påbörjat! Oss gör det inget, vi stannar gärna i Chioggia hela vintern, men våra amerikanska vänner hade bespetsat sig på att flytta och var förstås besvikna. Vi försökte trösta oss med att inta en trevlig lunch på ett ställe som Ann hade hittat på nätet. Det visade sig vara stängt, men precis vid restaurangen på ön Giudecca låg en liten båtklubb där två amerikanska båtar funnit plats. Vi pratade med kontoret och de har plats även för oss. Kanske kan bli intressant framåt våren för vår del. Ett plus var snickeriet som ligger på området, där kanske vi kan få lite hjälp. Vi återvänder någon dag för att besöka restaurangen, i vilket fall som helst.

Nu på morgonen kom Hamlet, vår vän båtsmannen på lotsbåten, och drog med Mats på en fika på hamnbaren. Vi tappade bort Hamlet lite när vi flyttade från platsen bredvid lotsbåten och in i kanalen men återfinnandet är lyckligt. En glad skit. När det gick upp för honom att vi har slutat jobba sprang han - som är en ganska bastant farfar - runt på hamnplanen med armarna utsträckta som vingar och skrek "Free! Free!" med ett saligt leende.

 

Arkiverade nyheter.

Uppdaterad: 2006-06-04 .

NIKE DUNK SB,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO FINALE III STREET TF,NIKE ELASTICO PRO III IC,NIKE ELASTICO SUPERFLY IC,NIKE FLYKNIT CHUKKA
NIKE TENNIS CLASSIC ULTRA LEATHER,Nike Zoom KD 9,NIKE KOBE 12,ADIDAS NMD R1,Adidas Stan Smith,ADIDAS YEEZY 750 BOOST